Henri-Chapelle

IMG_9922-imp

Bij Luik in België ligt de Amerikaanse militaire begraafplaats Henri-Chapelle.

Na de oorlog lagen hier 17.600 Amerikanen, meer dan 10.000 Duitsers en 191 Britten, Canadezen en Polen. Nu zijn hier nog de graven van 7992 Amerikaanse soldaten.  Op de zuilen bij de ingang staan de schilden van al de Amerikaanse staten en de namen van 450 vermisten.

IMG_9942Als een vermiste soldaat alsnog gevonden wordt, plaats men een rozet bij zijn naam. Hier liggen vooral gesneuvelden van de slag om de Ardennen, the Battle of the Bulge 16 december 1944-25 januari 1945. Maar er liggen ook soldaten die ergens anders sneuvelden maar hier begraven zijn om naast een broer te liggen.

IMG_9990 IMG_9989 IMG_9988

Dit is de enige begraafplaats waar drie broers naast elkaar liggen, James, Glen en Robert Tester. Ze werden gedood in Noord-Afrika, op de grens van Duitsland en Luxemburg en in de Vogezen.

 

IMG_9994

Leonard Hoffman was de eerste Amerikaanse soldaat die in Nederland om het leven kwam. Hij stierf tijdens de bevrijding van Limburg op 12 september 1944

IMG_9991

Calvin Ellis, een taaie rakker. Een soldaat van De Big Red One, de eerste divisie, die landde in Noord-Afrika, in Sicilië vervolgens door naar Omaha Beach, Normandië, Mons en België. Veroverde Aken en toen naar Hürtgenwald waar hij sneuvelde. De slag om het Hürtenwald is minder bekend dan het Ardennenoffensief. Het Hürtgenwald ligt ten zuidoosten van Aken. Hier lag de Siegfriedlinie met bunkers en de betonnen tankversperringen, ook wel drakentanden genoemd.  Het aantal Amerikaanse slachtoffers hier was 140.000. Bij de Slag om de Ardennen vielen 79.000 Amerikanen.                                                                                                Calvin Ellis kreeg het Distinguished Service Cross, 3 Silver Stars, 1 Bronze Star en 4 Purple Hearts.

IMG_9992

Ook hier anonieme graven met soldaten, hier zes in een graf. In totaal liggen er 94 onbekende strijders voor onze vrijheid.

IMG_9939

Als je op deze begraafplaats komt, valt direct het enorme beeld van de Vredesengel op, een prachtig bronzen beeld met een olijftak voor de doden. Hier liggen ook twee oorlogscorrespondenten, drie kapelanen.

IMG_9980

Ook hier alles keurig onderhouden zoals op alle Amerikaanse erevelden, dat valt me iedere keer op. Geen onkruid en het gras altijd netjes gemaaid. De gesneuvelden worden zo nog echt geëerd, het minste dat men kan doen. Ieder graf is prachtig wit, van hoge pieten maar ook van gewone soldaten.

IMG_9947 IMG_9917

En natuurlijk wappert de vlag van de U.S.A, de Stars en Stripes op een hoge vlaggenmast. Achter deze mast heb je een mooi uitzicht op het gebied waar zo zwaar gevochten werd. Van hieruit zou je ook de klokkentoren van de Amerikaanse begraafplaats in Margraten moeten kunnen zien. Ik heb die niet gezien. Kom je in de buurt van Henri-Chapelle, ga dan eens kijken en sta een moment stil bij al die mensen onder de stenen, gestorven voor de vrijheid van mensen in landen ver van hun thuisland, het bezette Europa.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s